неділя, 29 жовтня 2023 р.

         Цікаві факти про гарбузи

1. Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів. Рекордний за вагою гарбуз був вирощений в Італії, а його маса склала більше тонни – 1226 кг. 2. Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі. 3. Французький дослідник Жак Картьє, першим серед європейців виявив гарбузи, прийняв їх за гігантські кавуни. 4. Всього в світі зараз існує близько 800 сортів цієї рослини, але лише чверть з них можна вживати в їжу. 5. Найбільше в світі гарбузів вирощується в американському штаті Іллінойс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам. 6. Гарбуз вкрай невибагливі до умов, в яких їй належить рости - цю культуру успішно вирощують по всій земній кулі, за винятком Антарктиди. 7. Гарбуз є своєрідна різним «еліксиром молодості» завдяки вмісту в ній вітамінів А і Е, що дозволяє боротися з ознаками старіння. 8. У гарбузі також міститься вітамін Т, який допомагає організму засвоювати важку їжу, що робить її прекрасним гарніром. 9. Квітки гарбуза не тільки красиві, але і цілком їстівні. 10. Гарбузовий сік є натуральним снодійним засобом. 11. М'якоть гарбуза здатна зняти біль при опіках. 12. Найпопулярніше застосування гарбузів не зовсім зв’язане з їх поїданням. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном. 13. У давнину на Україні гарбуз була частиною сватання - помаранчевий плід вручали незавидною женихам. 14. Індіанці виготовляли килимки зі смужок в'яленої гарбуза. 15. У Африці гарбуза нерідко використовують в якості мотоциклетних шоломів. 16. Киргизи роблять з гарбузів бутлі для зберігання кумису, що дозволяє цьому напою довго залишатися свіжим 17. У Японії є державний фестиваль гарбуза.





Немає коментарів:

Дописати коментар